04/06/2007

keittoa odotellessa - waiting for the soup

Tänäänkin on papukeittopäivä. Olen kipeänä, samanlaisissa oireissa kuin Outi, ja mieleni tekee vain papukeittoa. Tässä odotellessani keiton valmistumista onkin sopiva hetki kirjata ylös tuo mainio resepti.


Papukeitto (neljälle)

4-6 perunaa
1 iso sipuli
1 tölkki kidneypapuja (400 g)
1 tölkki tomaattimurskaa (400-500 g)
(1 tölkki paseerattua tomaattia)
2-3 rkl öljyä
vettä
1 kasvisliemikuutio
mustapippuria
chiliä (4 viipaletta tai jauhetta maun mukaan)
kuivattua basilikaa
(ripaus suolaa)

Kuori ja paloittele perunat, silppua sipuli ja valuta pavuista neste. Paistele sipulia, perunakuutioita ja papuja öljyssä isossa kattilassa muutama minuutti, älä ruskista kuitenkaan. Lisää tomaattimurska (ja paseerattu tomaatti jos haluat) ja vettä niin, että kasvikset peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio ja mausteita maun mukaan. Itse laitan yleensä n. 1 tl basilikaa, 1/2 tlk mustapippuria ja tlk:n kärjellisen äkäistä itämaisen kaupan chilijauhetta. Keitä kunnes pavut alkavat murskaantua, soseuta ja halutessasi siivilöi kuoret pois - minusta se ei tosin ole tarpeen, sillä ainakin sauvasekoittimella soseuttaessa kuoret menevät pikkuisiksi pisteiksi, jotka vain kaunistavat keittoa. Tarkista maku ja mausta lisää jos tarpeen.

Joskus lisään keittoon vielä lopuksi hiukan ruokakermaa ja kuumennan sen vielä, mutta tämä keitto on kyllä erinomaista ihan sellaisenaan.I'm making bean soup again, or actually my kind husband is. I've got some nasty bug with symptoms similar to Outi's and nothing else seems to tempt my appetite. While waiting for the soup to cook I'll type the recipe for you, dear readers.

Kidney bean soup (serves four)

4-6 potatoes
1 big onion
1 tin kidney beans (400 g)
1 tin tomato crushed (400-500 g)
(1 tin tomato purée)
water
2-3 tbs oil
1 vegetable stock cube
black pepper
chili (4 slices or powder according to taste)
dried basilica
(a pinch of salt)

Peel and chop the potatoes and the onion, drain the beans. Fry them all in oil in a large pot for a little while, do not let them brown. Add the tomatoes and then water enough to cover the vegetables. Add the stock cube and season according to taste ( I use about 1 tsp of basilica, 1/2 tsp of black pepper and just a pinch of chili powder). Let the ingredients boil until the beans start to fall apart. Mash to make a thick, smooth soup. I sometimes add a little cream but this soup is delicious without it, too.

4 comments:

Essun tasku said...

Tänään kaupasta lähtee mukaani papusopan ainekset!!!
Mukava kokeilla jotakin uutta murkinaa...
Liian usein huomaa väsäävänsä niitä samoja safkoja,joita on väsännyt jo liian kauan...
Toivon mukaan lapset tykkäävät-moni väännös on saanut totaalisen tyrmäykset lapsilta..
Kai senkin takia ne tutut ja turvalliset sopat jämähtävät pöytäämme..
Ihania kuvia taas ilokseni olet laittanut!!!

Outi said...

Pikaista paranemista! Keitto kuulostaa herkulliselta!

Anonymous said...

Kiitos reseptistä! Testasin eilen ja hyvää oli :)
- Sanna

Maria said...

Essun tasku, kyllähän se niin on, että samoja ruokia tulee usein tehtyä... Tämä papukeitto hyvänä esimerkkinä meillä! Toisaalta, hyväksi havaitusta ja kaikille kelpaavasta ei kai kannatakaan luopua; kokeilee vaan joskus jotakin uutta, joka hyvällä onnella on mieluista ja jää ruokalistalle.

Outi, kiitos! Olo onkin jo vähän parempi, mutta taitaa vielä pari potemispäivää olla edessä.

Sanna, mukavaa kuulla, että keitto maistui! Näitä reseptejä antaessa ja kehuessa sitä miettii, että jos oma maku onkin jotenkin omituinen eikä kukaan muu tykkääkään... ;)